יום רביעי, 1 בספטמבר 2010

האולפן הביתי - מה חשוב לדעת?
תעשיית המוזיקה עברה טרנספורמציה בעשר השנים האחרונות. בעזרת המחשב ובכלל, התפתחות הטכנולוגיה, התענוג של - ליצור, לעבד ולהקליט מוזיקה הפך להיות הרבה יותר פשוט, נגיש וזול. התלות באולפנים הגדולים נעלמה, לטובת האולפנים הביתיים, שהם ברוב המקרים חדר בבית או אפילו פינה בחדר השינה המצוידים במחשב ביתי, תוכנת עריכה (קיובייס למשל), כרטיס קול, מקלדת, מיקרופון ובמקרה הטוב זוג מוניטורים (רמקולים).

וכך בתקציב של בין שלושת אלפים לחמשת אלפים ש"ח סוגרים את הסיפור.
מה שנשאר לאחר הרכישה, ההתלהבות מפתיחת הקרטונים והריח החדש, הוא איך להתחיל.

ישנן דרכים רבות ושונות לרכוש ידע בתחום, וכולן עובדות. האוטודידקטים שבנינו יעדיפו לקרוא ספרים, פורומים, YouTube וכו... חלק יקחו מורה פרטי, וחלק יעדיפו משהו מסודר יותר כמו מכללה. ישנם מספר בתי ספר המציעים קורסים ומסלולים שונים כמו: קיובייס, סאונד והקלטה, סינתזה, מיקס ומאסטרינג ועוד.

כבעל אולפן ומרצה בתחום, רבים שואלים אותי מהי המערכת המומלצת ביותר לאולפן הביתי? איזה מחשב לקנות? האם חייבים לרכוש כרטיס קול יעודי או שכרטיס הקול המובנה של המחשב מספיק? איזו מערכת הפעלה הכי מתאימה? ועוד ועוד ועוד...

אני רוצה לנצל את ההזדמנות לשפוך קצת אור על הנושא ולתת כמה טיפים חשובים למתאלפן החדש :-)

(כמובן שכל מה שאכתוב הוא דעתי בלבד ולא אמת מוחלטת, אך בהחלט יכול להיות לעזר).



  1. לב המערכת - המחשב
    אחד המרכיבים החשובים ביותר באולפן הבייתי הוא המחשב. למרות זאת, אם המחשב הביתי שלכם בן שנה או קצת יותר הוא ברוב המקרים יכול לעשות את העבודה, בעיקר בתחילת הדרך בה לא תדרשו מימנו כוח עיבוד גדול. אבל אם בכל זאת אתם רוצים להשקיע במחשב חדש אז הינה כמה דברים שחשוב לדעת לפני הקניה:
    הרכיבים המשמעותיים ביותר לביצועי המחשב הם לוח האם, המעבד, והזיכרון המהיר (RAM) רוב מערכות האודיו וכרטיסי הקול מסתדרות יפה עם לוחות אם המכילים צ'יפסט של חברת אינטל. היצרנים המובילים הם Intel, Gygabite, Tyan, Asus

    גם המעבדים המומלצים הם מעבדי אינטל המחולקים לכמה סוגים, כפולי, משולשי, ומרובעי ליבה. למעשה כל ליבה היא מעין מוח עם כוח עיבוד עצמאי ולכן ככל שנעלה במספר הליבות ובמהירות המעבד, יעלו בהתאם הביצועים וכמובן גם המחיר.
    כמו המעבדים גם שבבי הזיכרון המהיר מחולקים לכמה סוגים, DDR, DDR2, DDR3 ככל שהטכנולוגיה חדשה יותר ככה יהיה הזיכרון מהיר יותר למשל DDR3 מהיר יותר מ DDR2 אך מניסיוני כמות הזיכרון חשובה יותר ממהירותו כך שאעדיף 4Giga זכרון DDR2 מ 2Giga DDR3 חשוב לציין שמערכות הפעלה 32BIT ינצלו אך ורק 3Giga מהזיכרון המהיר אפילו אם פיזית מותקן יותר. מערכות 64BIT מאפשרות כמויות זכרון גדולות יותר, מה שמשפר בצורה ניכרת את ביצועי המחשב, אם כי לא כל התכנות תומכות 64BIT וגם אלה שתומכות לא תמיד עובדות חלק. אני באופן אישי טרם עברתי למערכת 64BIT למרות שעל הניר זו מערכת חזקה יותר אני מעדיף לחכות עד שיתוקנו כל הבאגים ויצאו כמה גרסאות תיקון והתאמה של כל התכנות שאני עובד איתן כמו קיובייס למשל.

    אחרי שעברנו על שלושת העיקרים נעבור לדיסק הקשיח (HardDrive). שני הפרמטרים שחשוב לבדוק הם מהירות הדיסק והנפח שלו, כל התכנות שנתקין ומה שנקליט לתוך המחשב ישמר בדיסק הקשיח לכן חשוב שיהיה לנו מספיק מקום. המהירות של הדיסק חשובה לביצועי המערכת, קבצי ה AUDIO שאנחנו מקליטים ברזולוציה גבוהה שוקלים לא מעט וכדי לנגן בו זמנית 20-30 ערוצים של תופים, גיטרה, פסנתר, סינטיסייזר, שירה או כל דבר אחר בצורה חלקה וללא מקטעים, נזדקק להארדיסק מהיר. המינימום המומלץ הוא 7200RPM ישנם דיסקים מהירים יותר 10,000RPM המאפשרים ניגון של כמות ערוצים גבוהה יותר בו זמנית אך לרוב האופציה הראשונה תספיק.
    שאר רכיבי המחשב כמו המארז, צורב, כרטיס המסך חשובים גם הם, אך פחות משפיעים על ביצועי המחשב.

    התקנת הרכיבים ומערכת ההפעלה ע"י איש מקצוע עם נסיון בבניית מחשבי מוסיקה מומלצת, במיוחד בכל הקשור לאופטומיזציה של מערכת ההפעלה (Windows) לאודיו. ישנם טוויקים וטריקים רבים במערכת ההפעלה ובביוס (BIOS) שבעזרתם אפשר לוותר על שירותים שונים הקיימים אוטומטית שאינם רלוונטים למחשבי מוסיקה, ולפנות את כוח העיבוד שהוקדש להם לכיוונים הנכונים.

    חשוב לציין שכל הנכתב לעיל הוא כללי מאוד. אפשר לכתוב ספר שלם עם אין סוף דעות ומחלוקות בנושא, אבל אני מאמין שהחדשים בתחום, יראו מידע זה כחשוב ושימושי ביותר.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה